Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Järnaffärn’ - Hans Näslund - dikt 2

Konst och Kultur i Hörneåfors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Hans Näslunds dikt nr 2 - Järnaffärn

I denna artikel fortsätter vi med det poetiska, med grund i Hans Näslunds skildringar av sin uppväxt i Hörnefors. Dikten återfinns nedan och därefter fortsätter berättelsen med divers kommentarer, bilder och länkar.

Järnaffärn'

Man steg in till redskapsdoften
från lackade skaft och läderbeslag,
en samlingspunkt med spänning
där expressen kom med varor
varje dag.

Folk försågs med det mesta
och Bertil han visste allt,
om vad som var till det bästa
från grytor till murarkalk.

Och Sigvard så stor och väldig
kom ut ur kontorets prång,
med samtal om jakt och skytte
sen skratten kom, gång på gång.

De kommo även in
de lättviktarnas riddare,
från Bjenberg och skogars djup,
och ryggsäckarna rymde det mest,
från sågblad, till helgens sup.

En trivselns näste,
i vintermörker, och sommarens ljus,
någonstans att ta vägen
när sysselsättningen sinat,
och man ändå måste gå ut.

En pärla från min barndom.

Hans Näslund

För några dagar sedan ringde Hans och undrade om det fanns intresse på Becken-Webben av hans ungdoms dikter. Absolut gör det så – var det omedelbara svaret – till och med mitt i prick på Kulturhuvudstadsåret. Vad är väl bättre än detta, kan man undra. Att kombinera historia med poesi i en digitalt interaktiv atmosfär över en oändlig geografisk yta endast begränsad av jordklotet. Rätt som det är kommer det dikter från yttre rymden som vi hoppas publicera.  

Järnaffärn i Hörnefors

Bild 1. Här tror vi oss se den gamla Järnaffären ”Anderssons”. De sålde även sportartiklar, som ses på skylten. Se fotnot för övriga detaljer.

Hans skickade med ett handskrivet brev där han summerar sin historia från Hörnefors. Detta är den tredje artikeln baserad på Hans brev till Redaktionen. Den första berörde den grävda kanalen i Hörnån, den andra var en dikt till självaste Hörnån. Vi återger några rader ur Hans brev till Redaktionen, sedan får vi läsa dikten om Järnaffärn’.

Hej,
Jag sänder några dikter som jag skrivit för att bevara allt det som jag upplevde under min lyckliga barndom i Hörnefors. Min pappa var skräddare och vi bodde i det stora trähuset på åbrinken nedanför Järnaffären. Huset är nu rivet sedan några år tillbaka för att ge plats åt en förskola. Hörneån betydde mycket för mig. Från vårt köksfönster kunde vi se timret som flottades, och meta det gjorde jag hela sommaren. Upp till Järnaffären gick man när man inte hade något annat för sig, men man hade alltid mycket att kolla upp i Hörnefors.

År 1948 började jag att arbeta hos Anselm Asplunds smides och bilverkstad, och 1949 fick jag anställning på Volvo i Umeå, Umeå Bilkompani som firman hette. År 1952 frågade Lars Abrahamsson om jag ville börja köra grävmaskin åt hans pappa Vitalis Abrahamsson. Vi hamnade så småningom i Västergötland. Jag slutade arbeta för Vitalis 1956 och började arbeta åt en större byggfirma i Borås där jag blev kvar i 42 år till min pensionering 1998. Jag och min fru Elisabeth bor nu i Hökerum inom Ulricehamns Kommun. Lars Abrahamsson bor i Ulricehamn och vi har kontakt nästan dagligen.

Hans Näslund, 2014-03-20   

Hans nämner huset nedanför den gamla Järnaffären i Hörnefors. Nyligen var vi där i ett annat ärende som läsaren Ulla Lindström förde upp på nätet. Det var den mystiska träbron som gäckade oss, med tankar till den så kallade Hörnstens bro. Hörnstens bro omnämns till och med i Hans dikt No 1. Hans ord om flottning är intressant, inte minst i fråga om kanalen som grävdes i Hörnåns utlopp. Kanalen ifråga har även den gäckat oss, om dess tillkomst och syfte, som vi nu vet var på grund av flottning. Hans Näslund nämner även en bilaffär i Umeå, och där jobbade Gösta Juteborn ungefär samtidigt. Gösta ritade en egen Volvo PV som han lät bygga (Volvo PV Juteborn). Bilens fortsatta historia gäckade oss även innan dess sorgliga öde på en bilkyrkogård utanför Örnsköldsvik blev känd för oss.

Vägkorskningen vid järnaffären i Hörnefors

Bild 2. Skribenten har letat minst en timme efter bilder på Järnaffären. Det ska finnas fler i arkiven. För stunden får vi nöja oss med denna, där hörnet på affären ses skymta till höger. Vill man läsa mer om vägkorsningen och bussen med gengas hänvisas till andra artiklar. Foto Algot Engström. 

Fenomenet med flytande stockar har satt spår i minnet hos många. Vill man lära sig mer om detta hittar man en gammal flottare utanför Marma i södra Dalälven, han hette Jalle och har ett litet museum och tycker det är roligt att berätta.

Interiör från järnaffären i Hörnefors

Bild 3. En interiör som kanske är från Järnaffären. Förmodligen är det fotat vid början av 1940-talet. Det som går att söka på är dammsugaren ”Volta” som ses i montern med en annonsskylt. Börjar man söka på nätet om museala vardagsföremål blir man imponerad. Nu finns digitala museer att besöka, exempelvis via denna länk. Eller, har man kopierat Becken-Webbens sida som heter ”gammalt skrot”?

Området som Hans berör är intressant för skribenten, eftersom ett av de så kallade ”Västerbottensgårdarna” i området nära järnaffären är det som stått just där dessa rader skrivs på Redaktionen i Becken by. Skribentens farmor Ebba Oskarsson ville inte bo i ett gammalt bondhemman – nej modernt skulle det vara! Som krav på giftermål med farfar Rickard Engström skulle ett nytt modernt hus byggas. Sagt och gjort, det gedigna gamla timmerhuset plockades ned 1925 för att istället timras upp vid järnaffären i Hörnefors. Riktigt vilket av husen runt järnaffären som hade denna historia förblir tyvärr okänt för skribenten, och kanske är även detta hus rivet?

Hans Näslund (dikt)
Algot Engström (foto)
Gunnar Engström (övrig störande text)
2014-03-23

Fotnot

BIld 1 ånyo

Kommentar: "Anderssons Jern och Sportaffär" tror vi oss se i bild 1. Däremot är det inte travsport det handlar om utan i bild ses en av Engströms arbetshästar som nog inte sprang så fort. Bilden är nog från början av andra världskriget, innan hästarna blev inkallade till militärtjänst. Hästarna som var trygga och trogna sina ägare blev inte desamma då de kom i retur, berättade farmor Ebba Engström. Det var ett slitigt liv och hästarna for illa i tjänsten. I bakgrunden ses farfar Rickard Engström med dottern Judith (faster). Det var brodern Algot Engström (farfarsbror) som fotade, kanske inte det bäst komponerade motivet i hans produktion.  

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se